ELLE Decoration nr 5 2018

LA-känsla på Ljugarn

Ett med naturen. Enplansvillan där glamouröst 70-tal möter naturmaterial och lokala formgivare är en stilfull sommardröm.


Av: Helena Skoog  Publicerad: I ELLE Decoration nr 5 2018 och på ELLEdecoration.se


I Ljugarn på Gotland, ganska långt ut på udden med en stor åker som närmsta granne och nära till både hamnen och stranden, ligger enplanshuset som är byggt 2015. Det är delvis dolt av träd och för den som kisar smälter det in i den omgivande naturen.

Det var också tanken när möbeldesignern Jacob af Klintberg ritade huset åt sina vänner, paret som nu bor här större delen av somrarna med sina tonårsbarn. I sommar öppnar en av dem butiken Kvarnbacken Inredning i Ljugarns hamn, i ladan som även huserar det populära Våffelmagasinet. Flera av butikens märken syns i husets inredning: Gotländska konstnären Anne Nilsson, formgivaren Tove Adman, Swedish Rags, Skansens/Fårö Krukmakeri och fotokonst från Link Image.

Paret köpte från början en liten brun stuga som stod på tomten, eftersom de tyckte så mycket om läget, men de visste att 45 kvadratmeter snart skulle bli för litet för en trebarnsfamilj. Tanken var att på något sätt bevara det gamla huset och bygga ett nytt kring det, men när det inte alls passade ihop med det nya som de började rita, så hittade de på en alternativ lösning: En stor lyftkran fick lyfta bort stugan, till en annan tomt. Sedan kunde de sälja huset på den nya tomten och behålla sitt älskade läge – men i ett helt nytt hus, med 150 extra kvadratmeter.

Huset är modernt samtidigt som det utstrålar USA och Los Angeles, i en lyxig 1960-talsinspirerad version. Grunden är en betongplatta, så golven är genomgående av betong, och fasadens plankor i olika bredd är järnvitriolad furu.

Runt huset löper ett trädäck och nästan alla fönster är stora, öppningsbara skjutdörrar av glas. På sommaren, när fönstren står öppna, blir naturen bokstavligt talat en del av inredningen, som annars är en blandning av industriella detaljer – som matchar husets synliga järnbalkar och betonggolven – och lokala designer och formgivare, loppisfynd och skandinavisk design. Glamouröst 1970-tal möter naturmaterial som trä, sten och betong. Och det märks både på husets utseende och dess inredning att butiksägaren i grunden är konstvetare, med stort intresse för arkitektur och bebyggelsehistoria.

På framsidan, utanför betongplattan runt poolen, löper en klassisk gotländsk kalkstensmur. Den byggdes förra året och eftersom hantverkarna lägger all sten för hand, knackar sönder den för att sedan lägga ihop bitarna som ett pussel, var det ett stort projekt och resultatet adderar både lokal charm och en tidlös känsla till tomten.

Taket ovanför trädäcket är djupt och här kan familjen sitta ute oavsett väder. Om det är för kallt tänder de brasan som är placerad i väggen.

Vid ena änden av altanen, precis utanför föräldrarnas sovrum, finns en sittgrupp nedanför ett stort glasfönster som vetter ut mot skogen, en naturtavla som förändras med årstiderna. Hörnet blir som ett extra vardagsrum, med platsbyggd soffa och bord, som hantverkarna gjorde i samband med att huset byggdes. Här är det alltid lä och varmt, även tidigt på våren, och trädäcket badar i sol hela dagen.

Både i köket och i badrummet använde de sig av stommar från Ikea, luckor från Pickyliving och Corian-skivor. I badrummet ryms även en bastu och tack vare dörren som leder ut till trädäcket är det enkelt att kombinera bastu med poolbad.

Hela huset är fullt av detaljer signerade gotländska konstnärer och formgivare, paret tycker att det är roligt att lyfta fram lokala talanger både i huset och i butiken. Förutom Anne Nilsson och Tove Adman finns även keramikern Ulrika Ahlsten, som kommer från Ljugarn, representerad. Och både på väggen och över stolarna hänger förstås gotländska lammskinn – inte fårskinn, på Gotland finns det bara lamm.Lämna gärna en kommentar!