Damernas värld nr 8 2018

Ålder? Äsch, vem bryr sig!

Coola äldre och kloka yngre bryter normer på varsin ände av åldersstegen. I alla fall i våra flöden. Håller åldershetsen på att bli old news? Och är det något som kan göra världen bättre? (Ja, är svaret!)


Av: Helena Skoog  Publicerat: I Damernas Värld nr 8 2018


En snabb scroll genom flödet av bilder, pinterest, instagram och facebook. Där sitter en kvinna i färgstarka kläder på en takterass på Manhattan. Hon lovordas av Forbes, startade upp Über i Sverige och driver egen marknadsföringsbyrå i New York. Nästa bild är en streetstylestjärna, en influencer klädd i Maison Margiela, jättelika örhängen och avklippta jeans. Nedanför ler en kvinna med blått och rosa hår. Hon beskrivs som en av Sveriges mäktigaste och använder sin makt för att uppmärksamma orättvisor.

Babba Canales, 27, Lyn ”Accidental Icon” Slater, 64, och Linnéa Claeson, 26, har alla sin självklara plats i vårt inspirerande flöde av nutida musor. Canales och Claeson för sina skarpa hjärnor, Slater för sin attityd och stil. 26 eller 64, spelar det ens någon roll?

– Det finns en massa idéer och normer kring ålder, säger Ellen Landberg, som är ledarskapsutvecklare för jämställdhet och mångfald på Ledarna och bland annat informerar om hur chefer kan leda mer åldersmedvetet. Hon berättar om några av de fördomar som finns i arbetslivet:

– Yngre förväntas vara flexibla och nytänkande. Äldre förväntas vara mindre intresserade av utveckling och motsatsen till flexibla. Äldre är mer ansvarstagande. Yngre måste ha roligt på jobbet och har svårt att komma i tid. Äldre har erfarenhet, det har inte yngre. Men vi har ju alla olika typer av erfarenhet! Tänk på alla ensamkommande som kommer från helt andra delar av världen – deras erfarenhet kommer jag aldrig vara i närheten av själv, det har inte med ålder att göra.

Nej, det har inte med ålder att göra. Det visar Babba Canales när hon berättar om sitt arbete och sitt imponerande CV, och Linnéa Claeson när hon skriver vassa krönikor om orättvisor och sexuella trakasserier. Lyn Slater bryter mot normerna bara genom att visa upp bilder på sina kläder och sin look. Och den ålderslösa inspirationsboomen, där unga kan vara experter och drivande ledare medan äldre får synas som modeller och stilförebilder, visar att de är långt ifrån ensamma.

Iris Apfel är snart 97 år och modeikon, Isabella Rossellini, 66, är tillbaka på jobbet som modell för Lancôme och stjärnor som Jane Fonda, 80, och Lily Tomlin, 78, är mer aktuella än någonsin, i tv-serien ”Grace & Frankie”. Amelia Adamo var en av de första i Sverige som krävde att gruppen äldre kvinnor skulle tas på allvar och lyfte fram den som en köpstark grupp, med andra intressen än smörgåstårtor och åderbråck (som tidningarna riktade till äldre tidigare verkade tro), när hon startade tidningen M Magasin.

– Ja, jag har hållit på i tolv år och satt mig själv på omslaget som markering för att visa att vi också får synas. För att höja statusen och samtidigt få dem som vänder sig till oss som konsumenter att se att vi har en ganska häftig plånbok. Men för att vi ska handla måste vi se oss själva. Det går inte att sälja till oss med 28-åriga flickor utan rynkor.

Samtidigt har en ny generation unga kvinnor vuxit upp, med självklar digital kompetens från start och egna plattformar för att sprida sina budskap. Unga forskare, politiker, techkvinnor, egenföretagare och influencers tar plats och tas på allvar, kanske för att de själva har skapat ett utrymme där traditionella medier inte har något annat val än att haka på och lyssna.

– Det är fortfarande stor underrepresentation av kvinnor som experter när det gäller nyhetsjournalistik. Inte för att det saknas kvinnliga experter, men det finns en fördröjning i medierna jämfört med hur det ser ut i samhället, berättar Maria Edström, som är fil dr på JMG, institutionen för journalistik, medier och kommunikation i Göteborg, och bland annat forskar om äldre i media. Hon tillägger att de flesta som jobbar på redaktionerna är medvetna om problemet.

– De vet att de har få kvinnliga experter – och få äldre – så när de ser dem vill de gärna plocka upp dem.

Så när ”alla på Facebook” började dela Linnéa Claesons starka texter, när Isabella Löwengrip gick från ”Blondinbella” till chef för en mångmiljonbusiness och hjärnforskaren Katarina Gospic skrev en populärvetenskaplig bok som 28-åring, så talade de samtidigt om att en person under 30 kan vara värd att lyssna på. Och när Lyn Slater och Iris Apfel tillsammans når mer än en miljon följare genom att vara coola upptäcker medierna – och marknaden som vill åt den där miljonen – att deras läsare och tittare och konsumenter vill se mer av dem.

Men normerna i samhället är svåra att bryta och förändring tar tid. Ellen Landberg berättar att en av deras rapporter visade att 71 procent av alla tillfrågade chefer aldrig eller sällan nyanställer någon över 55 år och forskning visar att människor börjar räknas bort på grund av ålder redan när de fyller 40. Samtidigt finns få unga chefer. Och chefsnormen – vit, medelålders, heterosexuell man – är stark.

– Ur ett ledarskapsperspektiv är det ett problem för kompetensförsörjningen. Vi behöver den bästa kompetensen och den får vi inte om vi fortsätter att hålla på och rekrytera ur samma grupp. Alltså män.

Och samma grupp syns mest i media. Maria Edström berättar att underrepresentationen av äldre är stor generellt, men särskilt av äldre kvinnor.

– I nyhetstexter försvinner kvinnor efter 50, medan män har längre livslängd. Är du inte på arbetsmarknaden är du inte så intressant.

Men både Ellen Landberg och Maria Edström tror att det finns något som kan påverka framtiden i en mer positiv riktning: Representation. Och här kommer de synliga yngre experterna och de äldre stilsmarta influencerna in. För de som syns finns och de som syns visar samtidigt att det finns utrymme för andra inom samma grupp att synas.

– Det är jätteviktigt, säger Maria Edström. Det är det alla amerikanska organisationer för äldre säger: ”if she can see it, she can be it”.

Ellen Landberg håller med och säger att det är ett konkret sätt att arbeta för jämställdhet och för att motverka de normer som finns. Ledarna gör det genom att varje år utse Framtidens kvinnliga ledare och berätta om deras ledarskap.

– Bilderna vi ser påverkar oss i jättestor utsträckning. Förebilderna. Jag hörde någon gång att barn som växte upp på Island, när de hade en kvinnlig president, kunde inte föreställa sig att en man kunde ha den positionen. Mina drömmar om vad jag vill göra i mitt liv påverkas av vad jag ser. Är det överhuvudtaget möjligt? Det öppnar detta upp för. Ja, det är möjligt!

 

SJU UNGA KLOKA:

Linnéa Claeson, 26. Handbollspelare som driver Instagramkontot @assholesonline där hon bland annat lyfter fram sexistiska kommentarer och näthat. Hon skriver även krönikor i Aftonbladet.

Isabella Löwengrip, 27. Bloggen ”Blondinbella” gjorde henne till en av Sveriges mest kända unga entreprenörer. Driver mångmiljonföretag med hudvårdsprodukter och har 50 anställda.

Babba Canales, 27. Driver marknadsföringsbyrån By Babba i New York, startade upp Über i Sverige och var med på Forbes 30 under 30-lista 2016.

Hanna Pettersson, 30, och Sandra Hindskog, 31. Driver Tjejer kodar, företaget som utbildar kvinnor som vill lära sig programmera, och även techskolan Technigo.

Clara Henry, 24. Youtuber med 430 000 följare som lyfter feministiska frågor och bland (mycket) annat har skrivit boken ”Ja jag har mens, hurså?”.

Maxida Märak, 29. Människorättsaktivist, jojkare och hiphopare som är engagerad i samernas rättigheter.

 

SJU ÄLDRE COOLA:

Lyn Slater, 64. Universitetsprofessor som driver det inspirerande instagramkontot @accidentalicon med nästan fem hundra tusen följare, där hon visar upp sin stil.

Iris Apfel, 96. Modeikon och tidigare inredningsdesigner, med en oförutsägbar klädstil och nästan en miljon följare på instagram.

Isabella Rossellini, 66. Fotomodell, skådespelare och dotter till Ingrid Bergman. Nytt ansikte för Lancôme, märket som sparkade henne för tjugo år sedan för att hon ansågs för gammal.

Maye Musk, 70. Modell som varit aktiv sedan 1980-talet och signades till IMG Models 2015. Förra året blev hon CoverGirls äldsta ansikte utåt. Mamma till Elon Musk.

Grace & Frankie. Tv-serien med Jane Fonda, 80, och Lily Tomlin, 78, i huvudrollerna har gjort succé och samtidigt ställt gruppen äldre kvinnor i rampljuset.

Michelle Obama, 54. Presidenthustrun som genom gripande tal – och oklanderlig stil – har seglat upp som favorit till presidentskap i framtiden.Kommentarer inaktiverade.