DV Mode höst 2018

Världens exklusivaste nyårsblåsor, inspirerande brudkreationer och vardagsplagg i hundratusenkronorsklassen. Under coutureveckan i Paris får mode vara både konstverk och drömfabrik.


Av: Helena Skoog  Publicerad: I DV Modes höstnummer 2018


Knappt 17-åriga it-modellen (och Cindy Crawfords dotter) Kaia Gerber gör entré i enormt bakåtkammat, tuperat 60-talshår, iklädd drömklänningarnas drömklänning nästan helt täckt av lavendelfärgade fjädrar. Med bara axlar och en volym som röda mattans filmstjärnor på Oscarsgalan skulle ge bort sina statyetter för. Ett konstverk och ett hantverk värt en innerstadslägenhets kontantinsats. En klänning. Fast Klänning med stort K. Det är sista dagen på coutureveckan i Paris och Valentinos designer Pierpaolo Piccioli har just visat vad mode i sin allra mest avancerade form – och den mest exklusiva, oåtkomliga – kan handla om: Fantasi, drömmar och skapelser av konstnärer så långt från kedjornas massproduktion att vi inte längre är i samma värld. Juvelprydda caper som tagit över tusen timmar att tillverka, siden så tungt att modellernas ryggar förtjänar en lång massage efteråt och spets så skir att spindelnät ser klumpiga ut i jämförelse. Ja, ni förstår – det handlar om couture och vi vanliga dödliga kommer inte närmare än dessa bilder. Men vilka bilder det är. Och vilket hantverk vi får ta del av och inspireras av.

Valentinos kollektion var på många sätt typisk för coutureveckan inför vintersäsongen 2019, som i vanlig ordning hölls mitt i sommaren i ett stekhett Paris. Här fanns starka färger – rosa var en klar favorit, både på kläder och i makeupen – fjädrar, glittrande ädelstenar, voluminösa silhuetter, eleganta caper och skimrande silver och guld.

Och avslutade gjorde veckans mest omtalade modell, Adut Akech Bior, som även handplockades av Karl Lagerfeld till Chanels avslutande brudlook, den som han sparar till sina favoritmodeller och som därför är ett av veckans mest eftertraktade modelljobb (som bland andra Claudia Schiffer, Linda Evangelista och Kendall Jenner har på sina CV:n).

Även om just Chanels brud bar en pistagefärgad dräkt fanns det som vanligt en hel del inspiration för bröllopssugna i form av vit tyll, spets och fantastiska fluffiga lyxbakelser. Giambattista Vallis version var kort fram och längre bak, liksom flera av hans klänningar i den mer ”vardagliga” delen av kollektionen. Han sa att han ville tilltala sina unga kunder och gjorde det med bara magar och miniklänningar.

Förutom Valentinos hår och exakt hur många peruker (50), timmar (150) och färgningar (250) som hårstylisten Guido Palau och hans 11-mannateam behövde för att få till de sju lookerna, var det några snackisar som fick extra fokus under veckan. Som Sonia Rykiels första couturekollektion någonsin, signerad designern Julie de Libran. De flesta åskådare konstaterade att nu bortgångna Sonia Rykiel, som var en föregångare när det gällde tillgängligt mode och alltid stod långt från just couture, ändå hade varit stolt över premiären som markerade märkets 50-årsjubileum. Två andra omtalade jubilarer var Viktor & Rolf, som firade 25 år med 25 klassiska VR-looker, den här gången helt i vitt med Swarovski-kristaller som coutureströssel över hela härligheten. Extravagant, kreativt och – faktiskt – imponerande tidlöst.

Kinesiska hyllade designern Guo Pei visade sin kreativitet genom en arkitektoniskt utformad kollektion inspirerad av gotiska kyrkor, som kanske inte var veckans mest bärbara men definitivt en av de vackraste. Zahir Murad inspirerades av forna tsarer och tsarinnor och vände sig särskilt till sina många ryska couture-kunder med en glittrande glamourös kollektion. Maria Grazia Chiuri levererade istället en lågmäld och stilren Christian Dior-dam, välskräddad och elegant, men långt ifrån den storslagna couturedrömmen som Pierpaolo Piccioli iscensatte för Valentino. Schiaparellis huvuddesigner Burtrand Guyon inspirerades av husets grundare Elsa Schiaparellis privata stil, och gjorde därmed lite av båda: Strålande flärdfull lyx för kvällen och en mer lågmäld, men klanderfri, dagstyling.

Och det sammanfattar coutureveckans storhet ganska väl: Under några dagar (och tusentals arbetstimmar för världens skickligaste ateljéer) får designerna utrymme att göra precis som de vill. Deras kunder förväntar sig inget annat – och vi som bara kikar på bilderna får se hur lekfullt och kreativt mode kan vara när kreatörerna inte behöver tänka på pengar och materialen och hantverket får stå i fokus.

 

TRE TRENDER ATT LÅNA HEM

Fjädrar

Om du verkligen letar kan du hitta en eller annan couturedesigner som INTE hade några fjädrar i sin kollektion, men de allra flesta var eniga: Fjädern är vinterns viktigaste lyxdetalj.

Rosa

Vinterns couturefärg är knalligt rosa. Valentino, Schiaparelli, Armani Privé och Alexis Mabille var några designers som satsade på den lysande kulören som gärna får lysa upp vintervardagen också.

Swarovski-glitter

En klassisk couture-favorit som inte bara pyntade Viktor & Rolfs jubileumskollektion utan strödde glimrande glamour på allt från klänningar till caper, byxor och huvudbonader.

 



Lämna gärna en kommentar!