operation: avgiftning

Hos LillaEkobutiken.se finns den här fina bambuservisen.

Hos LillaEkobutiken.se finns den här fina bambuservisen.

Igår var en kvinna från Naturskyddsföreningen på vår förskola och pratade om vad vi kan göra för att den ska bli så giftfri som möjligt. Vi har turen att ha en aktiv miljögrupp bland föräldrarna på kooperativet, som förutom att bjuda in föreläsaren redan har rensat bland barnens leksaker, ser över vilka städmaterial vi använder och ifrågasätter och byter ut giftspridare som skumgummimadrasser, plasttallrikar mm.

Jag blir lite stressad av detta, kan för lite och har inte tagit mig tid att ta reda på mer. Men det finns ju väldigt många enkla saker en kan förändra i vardagen för att göra hemmet mer giftfritt. Vi köper oftast ekologisk mat och kläder när det går och tvättar barnens textilier innan de används, men förutom det tänker jag:

– Gallra bland plastleksakerna och rensa bort mjuk plast som bland annat finns i bollar och dockor. Det som inte leks med får gå. Och i framtiden välja trä och ekologiskt när det går.

– Rensa bland leksaker som egentligen inte är tänkta som leksaker, eftersom de då inte har samma krav på giftfrihet. (Gamla mobiler är exempelvis riktiga giftbomber.)

– Sluta köpa mat i metallkonserver, som ofta har en ytbehandling på insidan som kan släppa det hormonstörande (!!!) ämnet bisfenol A till maten.

– TA UR MATEN UR MATLÅDAN INNAN DEN VÄRMS I MIKRON. Detta är jag så dålig på. Fast jag vet och har vetat länge. Ska även börja byta ut plastlådorna mot glas.

– Byta ut Ms skumgummimadrass som ligger under hans vanliga i sängen och pyser ut gifter. Vi tyckte att den behövdes för att stabilisera Ks gamla barnsäng och göra den mjukare, men det finns förstås andra alternativ.

– Våttorka oftare. Bort med giftigt damm, särskilt i barnens rum.

– Byta ut plasttallrikar, muggar och flaskor mot glas- och bambuvarianter. Detta kommer ta lite tid, eftersom alla våra barnmatsprylar är i plast.

– Välja ekologiska kläder så ofta det går när vi köper nytt. Läsa på mer om fleece, galon och gore-text, som jag ärligt talat inte reflekterat så mycket över tidigare.

Puh. Förlåta sig själv, eller hur var det? Hur tänker ni kring detta?

Här finns mer information om Naturskyddsföreningens Operation Giftfri Förskola.



3 svar till “operation: avgiftning”

  1. Anna skriver:

    Jag rekommenderar ett blogginlägg som Agnes Wold skrivit (jag kan inte klistra in länken men googla ”Agnes Wold Naturskyddsföreningen” så kommer det upp). Jag tror inte på att plast är så farligt och kommer inte själv att plastbanta hemma. Jag tycker hela grejen med s k giftiga kemikalier är otroligt överdriven och ärligt talat taget ur luften. Känns som en konspirationsteori… Tycker jag.

    • Helena skriver:

      Tack för tipset! Jag hade inte läst det inlägget innan, men det blev visst ett helt eget inlägg om detta 🙂 Och jag tycker att det här är svårt, jag kan för lite och det känns inte som om forskningen kan tillräckligt heller. Eftersom det handlar om en såpass kort period är det ju också svårt att se hur de här ämnena påverkar över tid. Jag är nog mest rädd för ämnen som beskrivs som ”hormonstörande” eftersom de är så lika våra egna hormoner att kroppen inte fattar att de är skadliga, men det går ju inte heller att undvika allt – det är nog bättre i så fall att välja miljömässigt hållbara alternativ när det finns och visa storföretagen att miljön är ett viktigt ämne för oss konsumenter. Kram

  2. Stina skriver:

    Hej!
    Som förskollärare deltar jag i att fasa ut kemikalier från min arbetsplats. När jag läser Agnes Wolds artikel och uppföljande tidningstexter ser jag att det hon tar upp är vinkeln hormonstörande ämnen i plaster kopplat till mäns spermieproduktion och att den inte är tillräckligt vedelagd, samt att godkänd plast är ok. MEN vad jag sett på min förskola är att det innan vi rensade fanns en mängd äldre plastartiklar, leksaker som inte var godkända. Det fanns gammal elektronik som användes till lek och det fanns konstskinnsväskor från 80-talet som skänkts till förskolan. Dessa innehåller cancerogena ämnen och det vill vi förstås inte att barnen ska få i sig. Utan ”giftfri förskola” eller ”plastbantning” eller vad vi nu kallar det hade dessa föremål stannat kvar på förskolan. Så från mitt perspektiv är det en stor vinst för verksamheten och barnen.
    Hälsningar Stina

Lämna gärna en kommentar!