ELLE Decoration nr 8 2018

Att göra om sina Ikea-möbler är nästan lika populärt världen över som restaurangens svenska köttbullar. Nu hakar möbeljätten själv på den globala trenden – med kreativa kollektioner som uppmuntrar till hacks och DIY.


Av: Helena Skoog  Publicerad: I ELLE Decoration nr 8 2018


Bokhyllan Expedit förvandlad till retroinspirerat sideboard, fyra tidskriftssamlare Knuff ombyggda till ett elegant soffbord och skåpet Ivar i precis alla färger, mönster och material du kan föreställa dig. Tusen och åter tusen smarta, ombyggda förvaringslösningar och lika många barnrum med klassiska möbler i nya sammanhang. En bildgoogling av Ikeahacks visar både bredden och djupet av den folkrörelse som de senaste åren vuxit till en självklarhet för inredningsintresserade över hela världen. Om ett inredningsord borde kvala in på Språkrådets nyordslista så är det Ikeahack.

– Ikeahacks-rörelsen har blivit stor av flera skäl, tror jag. Både för att vi vill ha mer personliga hem där inte allt ser ut som att det kommer direkt ur en möbelkatalog, för att många tilltalas av det kreativa i att förändra allt från loppisfynd till Ikea-produkter och för att vi blir allt mer miljömedvetna och hellre hackar en grej vi redan har än köper en ny, säger Maria Soxbo, inredningsjournalist som bland annat driver bloggen Husligheter.se.

Att ”hacka” handlar alltså om att göra om befintliga möbler och inredningsprylar till något nytt och – oftast – mer unikt. Många företag tillverkar idag tillbehör som underlättar hackandet för konsumenterna, gjorda för att passa Ikea-möbler. Flera böcker har getts ut med tips på hacks och på sajten Ikeahackers.net samlar Ikea-fanet Jules Yap hacks från hela världen – över fem tusen har det blivit sedan starten 2006. 2014 blev hon kontaktad av Ikea, som inte gillade att hon använde deras företagsnamn på sin sajt. Men företaget ändrade sig snart, efter påtryckningar från upprörda Ikeahackers, och idag både gillar och uppmuntrar de trenden att förändra deras produkter.

– Så länge de själva stöttar trenden påverkar den Ikea enbart positivt, skulle jag säga. Genom att de tillåter företag som Bemz, Pretty Pegs och Superfront att marknadsföra sina sofföverdrag, luckor, handtag och ben som tillbehör till Ikeas produkter och genom att de själva hackar sina produkter och inspirerar kunderna, så finns det bara positiva saker att säga, säger Maria Soxbo.

Ikea tipsar i egna bloggen Livet hemma om DIY-knep och hacks, ofta med hjälp av namnkunniga stylister och influencers. I våras hade de dessutom en stor kampanj, Hela Sverige hackar, där bland andra Maria Soxbos Husligheter-blogg medverkade med tips på enkla hacks.

– Jag tror att Ikea väldigt snabbt insåg att det inte går att försöka bekämpa begreppet Ikeahack, utan bättre då att omfamna det och ta del av rörelsen – vilket jag är övertygad om att kunderna också gillar.

Omfamnandet och hyllandet av DIY och hacks har också omsatts i nya kollektioner. I augusti kom Lyskraft, i samarbete med holländska designduon Scholten & Baijings, med hackade produkter och tillbehör till soffan Klippan och fåtöljen Poäng. I oktober lanseras tillfälliga kollektionen Självständig, med möbler som uppmuntrar till modifiering – som mattan som går att dela i bitar och sätta ihop i vilken form du vill.

– Det är en ganska utmanande och egensinnig liten kollektion, där vi fick i uppgift att utforska hur man kan skapa hem som är lite rebelliska och modiga. Med produkter som vågar bryta konventioner och som tillåter folk att leka med dem och uttrycka sig själva, visa sin personlighet, säger Maria O’Brian, kreativ ledare för kollektionen.

Hon berättar att de tittat på Ikeahacks och inspirerats av den kreativitet de ger utlopp för – och sedan funderat på hur de genom sin design kan underlätta modifieringen och samtidigt utmana hur folk vanligtvis brukar möblera sina hem.

– Det handlar om personalization på olika sätt, men också om att uttrycka sig och inte smälta in utan sticka ut. Jag tycker att det är extremt kul att se hur folk tolkar det vi gör och se vad de gör av det. Med den här kollektionen ville vi visa att vi tycker att det är kul att kunderna modifierar, vi vill inte vara så statiska som vi kanske har upplevts innan.

Förutom miljöaspekten – att göra om istället för att köpa nytt – kan hacksen också höja möblernas värde. Dels för att de blir mer unika och därför kan få ett högre andrahandsvärde rent ekonomiskt, men också emotionellt. Det finns forskning som visar att vi skapar en starkare känslomässig koppling till saker vi byggt själva.

– Det finns en psykologisk term för det, berättar Maria O’Brian. The Ikea effect. Det har ju alla Ikea-möbler redan, men att kunderna nu dessutom modifierar möblerna kan förlänga deras livslängd. Det är också en stor del av DIY att göra avtryck, att markera att det här är mitt hem, min matta, min modellerade benkonstruktion som jag har målat. Jag tror att folk är intresserade av att uttrycka sin personlighet och sin unika kvalitet i en värld som blir mer och mer globaliserad och likriktad.



Lämna gärna en kommentar!