ELLE Decoration nr 3 2018

Agat – den uråldriga trendstenen

Möt marmorns trendiga efterträdare: agat, en lika vacker som praktisk ädelsten, med många tusen år på nacken.


Av: Helena Skoog  Publicerad: I ELLE Decoration nr 3 2018


Den ger lugn och balans, styrka och stabilitet, är stärkande för självkänslan och bra för att lyfta fram det enkla och självklara i livet samtidigt som den ger mod och handlingskraft. Ja, agat sägs ha många fina egenskaper enligt de som tror på stenars andliga påverkan.

För dem som inte gör det är agat en ovanligt vacker, gammal ädelsten från kvartsfamiljen, som tack vare sina många lager kan skifta i olika färger och därför länge varit populär bland smyckestillverkare. Och, på senare tid, bland inredningsdesigner och trendkänsliga stylister.

– Det handlar om en längtan efter äkta material, säger inredningsstylisten Lo Bjurulf. Det började med marmor, men agat och andra ädelstenar är det senaste på samma spår. För några år sedan kom drömfångare, som ju också är en tydlig andlig och mystisk symbol, sedan makramé, läderslöjd och keramik som ser hemgjord ut – vi vill visa att vi inte är stora konsumenter som förstör världen utan istället tar tillvara på det som jorden ger.

Lo Bjurulf tror också att själva stenen lockar med sitt speciella utseende.

– Den har en ganska rå yta och så finns allt det här vackra inuti. Det är fascinerande med överraskningen.

Jan Asplund är gemmolog – expert på ädelstenar – och är en av grundarna av Scandinavian Gem Academy. Han berättar att agat tillhör de allra äldsta ädelstenarna, kulturhistoriskt sett.

– Den har använts som både dekoration och bruksföremål i många tusen år. Det är ett bra material, för det är hårt och hållbart. Agat tillhör kvartsgruppen, som är släkt med flinta – och delar en del av dess egenskaper, som att det går att få fram vassa eggar till exempel. Den är också tacksam att slipa och bearbeta, eftersom det går att forma den som man vill.

Skålar, tallrikar, glas och vindspel, där tunna agatplattor klingar mot varandra, är bara några klassiska användningsområden för den mångfacetterade ädelstenen.

Jan Asplund berättar att det finns flera olika varianter av agat. Den de flesta tänker på är den som är ”bandad” i olika färger, med vågiga eller böjda band som skapar mönster i stenen. Det finns också varianter som jaspis, kalcedon och onyx, som alla ibland kallas för agat eftersom fler känner till det namnet. Svart onyx är nästan alltid färgad, men det finns också äkta svartvita agater, fast de är ovanliga.

– Majoriteten av svarta agater är färgade och vissa andra också. Men agat finns naturligt i många olika färger, som rött, blått, vitt och rosa – och de kan säljas under flera namn. Mossagat heter så för att den inte har de klassiska banden utan är mer genomskinlig med gröna mineraler som påminner om mossa. Landskapsagat kallas så för att den har landskapslika mönster.

Som inredningsdetalj dyker agat nu upp lite överallt i hemmet, bland köksredskap, som bordsskivor, bokstöd och i ljusstakar – och även själva mönstret plockas upp på posters och som väggkonst.

– Jag tycker att agat blir starkast när stenarna bara får ligga som de är, som prydnad, säger Lo Bjurulf. Jag önskar att fler vågade gå på intuition när det gäller inredning. När du går in i en butik för att leta efter kristaller – gå till det du blir attraherad av. Sedan kan du undersöka vad stenarna står för, om du nu tror på det. Den här trenden ingår i att folk vill visa sin personlighet i inredningen, det finns en längtan efter det naturliga och ursprungliga, med andlighet och äkthet. Om man vågar vara ärlig med vad man dras till kan man bli förvånad, faktiskt.

 



Lämna gärna en kommentar!