ELLE nr 4 2016

Modern telefonskräck

Nej, inte sms- eller instaångest. Vi pratar inte ens om den där uppfordrande träningsappen. Utan om när blotta tanken på ett riktigt samtal ger dig panik.


Av: Helena Skoog  Publicerad: I ELLE nr 4 2018


Så där ja, lördagens restaurangbesök bokat på nätet, vännerna fick veta via tråden i whatsapp, jag har mailat några kollegor om en ny jobbidé, bokat nästa veckas tandläkarbesök online, shoppat byxor från H&M:s webbshop, sms:at kärleken, facebookat mamma och så var det bara en sak kvar på listan. Den som stått kvar under flera dagar. Det där telefonsamtalet.

Kanske kan jag skriva till psykologen istället, skicka alla intervjufrågor via mail? ”Vad är telefonfobi? Och vad kan jag göra för att bli av med den?”

Internet och sociala medier har förenklat våra liv. Vi kan i princip sitta kvar hemma i sängen, jobba heltid och ha kontakt med fler människor än någonsin tidigare – utan att behöva höra vår egen röst. Men jag misstänker att det är precis det som triggat min rädsla. Jag vågar inte längre prata i telefon. Jag vill inte ringa, vill inte svara när det ringer och med all ny teknik finns det inget som tvingar mig att göra det heller.

Rrrrrr. Rrrrrr. Rrrrrr. Det går fram några signaler och innan jag hinner följa impulsen att lägga på svarar Per Carlbring, psykolog på Stockholms Universitet som bland annat forskar om social fobi. Han tycker att samhället uppmuntrar till ökad telefonskräck.

– Det finns ju till och med inlagt i telefonerna nu att man istället för att svara kan skicka ett automatiskt sms med texten ”Jag har inte tid att prata just nu. Kan du maila?”.

Den magiska undvikarknappen, ja. Älskar den!

– Telefonfobi har blivit vanligare i och med att vi har andra sätt att kommunicera med. Det är naturligt att en situation känns ovan, att man blir mindre självsäker, när man inte gjort det på länge.

Per Carlbring säger att det finns olika typer av telefonskräck. Vissa är mest rädda för att ringa, de kanske knappar in alla siffror på telefonen men drar sig för att trycka på ringknappen. En del är rädda för telefonsvarare och skriver ner precis det de ska säga innan de vågar prata in ett meddelande. Andra törs inte svara, särskilt inte när okända nummer ringer, och får ångest av ringsignalen.

– Ens telefon kanske har kidnappats av telefonförsäljare. Det känns obehagligt att behöva säga nej till ett dåligt elavtal och så blir det bestraffande att svara när ett okänt nummer ringer, man kopplar ihop den otrevliga känslan med telefonen.

Bloggaren, skribenten och chefredaktören för Devote.se, Michaela Forni, blir stel i kroppen varje gång telefonen ringer, det spelar ingen roll vem som är i andra änden.

– Jag är duktig socialt och har inga problem med att hitta orden, men just kommunikationen över telefon, när jag inte kan se eller tyda en människa, blir obekväm för mig. Jag gillar inte pressen som kommer med telefonpratandet. Om någon undrar saker är det ofta frågor jag vill svara på i lugn och ro – inte utan betänketid över telefon. Det stressar mig.

Hon berättar – via mail, förstås! – att hon nästan aldrig svarar när någon ringer utan istället tar mod till sig senare och ringer upp själv. Eller, om det går, överför kommunikationen till sms. Ibland har hon missat roliga jobberbjudanden på grund av sin fobi.

– När jag har ringt upp har det varit för sent. Då avskyr jag min rädsla, att jag inte bara kan ta upp telefonjäveln och svara!

Och vi är inte ensamma. Långt ifrån. Förutom massor av forum och diskussionstrådar visar en snabb googling citat från kändisar som Pernilla Wahlgren och Måns Zelmerlöw (som byter nummer när det ringer för ofta) och framgångsrika bloggare som Blondinbella och Lady Dahmer. På Elle-redaktionen brukade en av redaktörerna gömma sin telefon under en kollegas skrivbord och en annan lät helt enkelt mobiltelefonen vara avstängd, för att slippa ljudet av ringsignalen.

– Telefonfobi är inte speciellt utforskat, berättar Per Carlbring. Det ingår ofta som en del i social fobi, men för vissa handlar det bara om just telefonen. Livet i övrigt fungerar bra. När vi ställer diagnoser för fobi finns det olika kriterier och ett av dem är att den ska orsaka ett kliniskt signifikant lidande eller funktionsnedsättning. Och är du till exempel telefonförsäljare – eller journalist! – kan det ju verkligen påverka ditt liv.

Jo tack, jag vet. Och det är förstås hög tid att göra något åt det.

KBT är en vanlig och bevisat effektiv behandlingsform för fobier. Det handlar förenklat om att identifiera sin rädsla och sedan gradvis utsätta sig för det man är rädd för, börja enkelt och höja svårighetsgraden allt eftersom.

Per Carlbring och hans forskarteam har tagit fram en gratisapp som riktar sig till människor med social fobi, där man kan jobba med olika saker som känns svårt. Att prata i telefon är en av dem. Och eftersom jag inte är ett dugg rädd för att använda telefonen till annat är det värt att testa, särskilt som resultaten från deras studier har varit positiva.

Min första utmaning i appen Challenger är att ringa en lokal tandläkare – appen utgår nämligen ifrån var jag befinner mig – och sedan lägga på om hen svarar.

– Det är viktigt att fråga sig ”Vad är det värsta som kan hända om jag ringer?”, säger Per Carlbring.

Att jag stakar mig, säger fel och inte minns varför jag ringde, är det första som kommer upp. Men det kan inte hända om jag lägger på direkt. Jag bestämmer mig för att öka svårighetsgraden genom att säga ”Ursäkta, jag ringde fel”. Jag tränar några gånger innan jag slår numret och besvikelsen är stor när samtalet går till en telefonsvarare. Men jag vågade! Och jag får anonym feedback från en annan appanvändare som peppar mig att fortsätta träna.

– Det är bra att testa sina katastroftankar. Är det värsta som kan hända verkligen så farligt? Oftast är det inte det. Sedan kan man erfarenhetsmässigt lära sig att det man fruktar inte sker, säger Per Carlbring.

Jag ringer fler samtal. Till en frisör, en restaurang, en butik. Märkligt nog säger jag inte fel en enda gång. Personen i andra änden förstår vad jag vill, även om jag bara vill säga att jag ringt fel eller fråga om öppettider. Men om hen inte skulle göra det då?

Jag bestämmer mig för att boka om den där tandläkartiden jag beställde på nätet när jag ändå är igång. Rrrrrr. Rrrrrr. Rrrrrr. Vad är det värsta som kan hända?

 

 



Kommentarer inaktiverade.